NABÍDKA K PRODEJI
Nabízíme kvalitní, vyzrálé hovězí maso v BIO kvalitě z ekologicky chovaného skotu vlastní produkce. Maso pochází z mladých býků nebo jalovic masného plemene Limousine (a jeho kříženci). Hovězí maso necháváme před bouráním minimálně 10 dní v chladicím boxu vyzrát a poté vakuujeme do cca 1 kg balíčků. Podle možností jsou někdy nabízeny celé půlky či čtvrtky. Dobytek se pase celoročně na pastvě a je krmen výhradně přirozenými krmivy. Samozřejmostí je vyloučení užívání antibiotik, hormonů, masokostních mouček, geneticky modifikovaných surovin apod. Jedná se o velmi kvalitní vyzrálé maso s charakteristickou vůní a chutí, ideální doba zrání je 10-20 dní. Po této době dostáváte na stůl úplně jiné hovězí, než jste zvyklí.
OBJEDNÁVKA:
Objednání je možné telefonicky na čísle 603 837 327, e-mailem na adrese statek@uroubenestudny.cz nebo přes formulář na spodu těchto stránek, poté Vám odpovíme, kdy bude maso přibližně k odběru. Prosíme o informaci, na kterou provozovnu Vám máme maso připravit.
Písecký obchůdek
Adresa: Bakaláře 42, 397 01 Písek (u kostela)
Otevírací doba: Út - Pá: 9:00 - 16:00 hod
Restaurace
Adresa: Chvaletice 47, Protivín
Otevírací doba: Čt - Ne: 11:00 - 22:00
Hovězí svíčková
U svíčkové preferujeme prodej pouze na celé kusy, jeden kus mívá zpravidla okolo 2 Kg.
Vhodnost použití: Svíčková, pravá svíčková (fillet, tenderloin) je velmi libový sval uložený podél bederní části páteře a v těle skotu je poměrně málo namáhán. To je hlavní příčinou, proč se svíčková vyznačuje jemnými vlákny a její maso je velmi křehké. Hodí se na přípravu pokrmů s rychlou přípravou, tzn. bifteků či steaků. Ovšem pozor, absence tuku naopak znamená nepříliš výraznou chuť!
1 kg/1050 Kč
Vysoký roštěnec
Tento sval je za života zvířete málo aktivní (podobně jako svíčková), a díky tomu poskytuje velmi křehké, jemně vláknité a libové maso. Nejčastěji se podává v minutkové úpravě, hodí se také k pozvolnému pečení vcelku, dušení či na přípravu závitků. Skvěle chutná v úpravě na přírodno, s houbami nebo podlévané červeným vínem. Využít lze při přípravě dušených plátků a španělských ptáčků. U steaků je velmi žádoucí tuková vrstva, která je nositelem chuti.
1 kg/490 Kč
Hovězí zadní – váleček
Vhodnost použití: Váleček je pro spoustu zákazníků nejideálnější maso na pečeni ke svíčkové omáčce. Je to kulatý podlouhlý špalek masa, ze kterého připravíte velmi pravidelné plátky. Na první pohled dokonalý kousek masa má vlastnosti jako spodní šál, i když Italové jej používají po svíčkové nejčastěji na carpaccio.
1 kg/350 Kč
Hovězí zadní – velký ořech
Velký ořech - předkýtí je v některých částech mírně tužší. Objemný střed ořechu připomíná něco mezi válečkem a falešnou svíčkovou a má rovněž jemná vlákna. Vnější část ořechu je nejvíce namáhaným svalem tohoto šálu a pro svůj větší podíl kolagenu se hodí opravdu jen na pečení a dušení.
1 kg/350 Kč
Hovězí zadní – květová špička
Květová špička (rumpsteak) z masných plemen patří mezi žádaná steaková masa. Připravují se z ní velké steaky s jemnými žilkami tuku a výraznou chutí. Ačkoliv v našich podmínkách je toto maso často využíváno na dušení a pečení, má určitě na víc (kromě uvedených steaků též tatarský biftek, carpaccio, roastbeef, atd.).
Jako správně vyzrálý a udělaný steak je květová špička velice křehká (daleko křehčí než flank) a díky jemnému tukovému mramorování si zachovává charakteristickou chuť i šťavnatost. Pokud se steaky začínáte, vyzkoušejte právě květovou špičku.
1 kg/370 Kč
Hovězí zadní – holubička
Holubička - (Kavalírka, plátek z kýty, tri tip roast, pastorenstück, maminha), což je sval ve tvaru nepravidelného trojúhelníku (při lepší představivosti křídlo holubice) na vnější části ořechu. Holubička je v případě masných plemen vyjímečnou částí velkého ořechu. Má povrchové krytí lojem a jemné mramorování - ideální kombinace pro grilování.
1 kg/350 Kč
Hovězí zadní – loupaná plec
Loupaná plec je masem ze střední části plece, odkud byla vyloupnuta lopatka. Má poněkud vyšší podíl vazivových tkání (silná blána na povrchu a šlacha ve středu svalu je dobrým poznávacím rysem) a proto se často marinuje nebo pošíruje. Při odstranění vazivových tkání je chutným masem na tatarský biftek nebo na minutkové úpravy na grilu (iron steak, top blade steak). Loupaná plec je ale také masem na omáčku.
1 kg/350 Kč
Hovězí přední – kližka
Kližka přední s husičkou - viz kližka zadní s karabáčkem, jen s tím rozdílem, že z přední kližky nepřipravíme pravé osobuko. Vzhledem ke svému umístění a aktivitě je svalstvo velmi výrazně prorostlé šlachami, které však při tepelné úpravě nabobtnají a změknou - maso je díky tomu vláčné a štavnaté. Povrch masa je pokrytý tenkou blánou, kterou je před úpravou vhodné odstranit. Hovězí kližka nejlépe vynikne při pozvolném dušení, a to jak vcelku, tak pokrájená na kostky. Skvěle se hodí na guláš, lze ji však připravit i na bílém nebo červeném víně, houbách, kořenové zelenině, česneku či rajčatech. Karabáček využijete k pečení, dušení i vaření a hodí se také na závitky.
1 kg/270 Kč
Hovězí přední – hrudí s kostí
Hrudí je ideální volbou při přípravě silných vývarů. Vařené maso lze využít jako vložku do polévek, ale podává se také samostatně nebo s omáčkami. Hrudí lze upravit pozvolným pečením nebo dušením, například podlévané vínem nebo pivem či potřené česnekem nebo hořčicí.
1 kg/180 Kč
Hovězí přední – pupek
Dlouhý plochý sval je optimálně prorostlý tukovými žilkami a tvoří ho hrubá svalová vlákna. Skvěle chutná v kombinaci s tradičními omáčkami, dušený na kořenové zelenině nebo houbách. Dobře vyzrálé maso se používá k přípravě Flank steaku, který se opéká nebo griluje vcelku a poté krájí na tenké plátky.
1 kg/290 Kč
Hovězí žebro
Vysoké i holé žebro se uplatní při přípravě silného hovězího vývaru. Ke změknutí masa je zapotřebí delší tepelné úpravy - vařené maso pak lze podávat samostatně s hořčicí a křenem nebo smetanovými omáčkami, využijete je do gulášové polévky nebo jako vložku do vývaru. Hodí se i k pozvolnému pečení a dušení, vrchní libový plátek z vyzrálého řezu lze využít na minutky.